Van Ostadelaan 268, 1816 JG Alkmaar  |  072 - 511 99 22

Uitleg over voeding

Wij worden steeds bewuster in de keuzes die we maken bij onze eigen voedingsproducten. Willen wij sommige ingrediënten nog wel hebben of hebben we liever een natuurlijk of biologisch product. En wat is de herkomst van de ingrediënten? Dat we bewuster worden is natuurlijk goed maar als we kijken naar diervoeding dan lopen we in Nederland nog ver achter bij andere landen om ons heen. In Nederland geeft een kleine 10% vers vlees (BARF of KVV) en slechts 6% geeft een natuurlijke voeding aan de hond/kat.

Nu krijgen wij in de winkel dagelijks vragen over de verschillen tussen verschillende voedingen of het verschil tussen vers vlees (dus geen blik!) en brokken.

In onze winkel vindt je tegenwoordig steeds meer natuurlijke en verantwoorde producten terug. Niet omdat het hip is maar omdat wij alleen het beste willen voor jou huisdier en daar horen dus ook producten bij die (beter) aansluiten bij de behoefte van hond/kat.

Wij zullen nooit zeggen dat een bepaalde voeding goed of slecht is want in Nederland worden nou eenmaal geen slechte voedingen gemaakt. Wel zit er heel veel verschil tussen de voedingen in kwaliteit, ingrediënten en samenstelling.

Wat zit er nu eigenlijk in brokken?

Het is belangrijk om hier even goed voor te gaan zitten want niets is onduidelijker dan verpakkingen van honden/kattenbrokken. Hieronder komen een aantal ingrediënten aan bod welke in een honden/kattenbrok zitten.

Granen

Meestal vormen granen het hoofdbestanddeel van brokken, dit kan variëren van 30% tot wel 70% van de totale inhoud. Als je bijvoorbeeld een zak hondenvoer koopt van 15 kilo kan er dus 4,5 tot 10,5 kilo aan graan in zitten. Dit is opmerkelijk, want graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, katachtige of de wolf.

Graan bevat voornamelijk koolhydraten. Omdat honden en katten van nature bijna geen koolhydraten eten (het zijn tenslotte vleeseters) kunnen ze het slecht tot niet verteren. Ook bevatten granen zetmeel en dat zijn suikers, daar worden honden dik van.

Alles wat niet goed verteert in het spijsverteringsstelsel kan ook niet worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat jouw hond te maken krijgt met afvalstoffen die je terugvindt in een grote hoeveelheid ontlasting.

Waarom worden er dan granen in brokken verwerkt?

Goede vraag! Honden en katten kunnen niets met granen. Maar de fabrikanten wel. Als je namelijk een brok wilt maken moet je er voor zorgen dat alle ingrediënten zich aan elkaar binden.

Oplossing?

Juist, granen…

De granen kunnen worden onderverdeeld in de categorie met of zonder gluten. De glutenbevattende granen zoals bijvoorbeeld tarwe en zijn nog slechter verteerbaar dan glutenvrije granen. Dus kies bewust en neem geen gluten ook niet in vers vlees voeding.

Granen zijn het ideale vul en mengmiddel om de structuur van een brok te kunnen vormen en het is nog goedkoop ook, althans voor de fabrikant!

Conclusie: Hoe minder granen, hoe beter. Tegenwoordig hebben wij diverse natuurlijke voedingen die volledig graanvrij zijn!

Verse Vlees, Vlees of vleesmeel

De meeste brokken bevatten tussen de 5 tot 40% aan vlees voor bewerking. Vlees kan elk soort vlees betekenen zoals lam, varken, kip, rund et cetera. We gaan er gemakshalve even van uit, dat er een goede kwaliteit vlees wordt genomen.

Dit is een aanname die in veel gevallen absoluut niet geldt!

Vlees bestaat normaal gesproken voor 75% uit water, voor 20 tot 25% uit eiwit en 5% vet.

“Huidproblemen, oorproblemen, hyperactiviteit maar ook epilepsie en andere ziekten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet in alle gevallen verdwijnen de klachten helemaal maar bijna altijd wordt het aanzienlijk beter op vers vlees voeding”. Dierenarts Tannetje Koning in haar boek Voer voor carnivoren.

Echter verliest het vlees bij het drogen 50 tot 60% aan massa. Tijdens dit proces wordt al het vocht uit het vlees onttrokken zodat er een substantie overblijft die men vleesmeel noemt.

Voor de oplettende lezer: doordat het vocht uit het vlees wordt onttrokken, is dit ook de reden waarom brokken etende honden en katten meestal meer water drinken dan dat zij met rauw vlees zouden doen.

Het vleesmeel kan goed worden gebruikt voor het mengen tot brok.

Van de 5 tot 40% vlees die vermeld staat op de voerzak, blijft er in werkelijkheid minder dan 2,5 tot 20% vlees of vleesmeel in de brok over.

Er wordt naast ‘vlees’ meestal ook ‘vlees en dierlijke bijproducten’ vermeld op een voerzak.

Dierlijke bijproducten

‘Vlees en dierlijke bijproducten’ betekent dat de fabrikant beide producten vermengt en dan het totale percentage onder dezelfde noemer op de voerzak zet. Vlees en dierlijke bijproducten kan dus echt van alles zijn.

Wat zijn dierlijke bijproducten?

Dierlijke bijproducten worden gezien als afval dat niet geschikt is voor de menselijke vleesconsumptie. Denk hierbij aan hersenen, longen, nieren, bloed, botten, hoorn, klauwen, gemalen veren, hoeven, pezen, weefsel en huid

Welk percentage vlees en wat er aan dierlijke bijproducten werkelijk in het voer gaat, dat mag de fabrikant zelf bepalen. Als er ‘vlees en dierlijke bijproducten’ staat dan heb je dus werkelijk geen idee wat er in de brokken verwerkt zit. De kans bestaat dat de kwaliteit in ieder geval te wensen over laat.

“Het beste voer is het minste lang houdbaar. Als zo’n zak brokjes drie jaar lang houdbaar is dan moet je jezelf toch achter je oren gaan krabben hoe dat kan!”. Dierenarts Caspar Broekman

Toevoegingen

Dan hebben we nog de toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en een lijst aan overige stoffen (de bekende E nummers). Deze worden toegevoegd om het er voor jou zo smakelijk en lekker mogelijk uit te laten zien en om de houdbaarheid te verlengen.

Dit heeft een psychologisch effect op jou als dierenliefhebber. Er is namelijk bewezen dat geuren en kleuren mensen onbewust kunnen beïnvloeden in hun koopgedrag. Jij denkt namelijk: het ziet er goed en smakelijk uit en de hond eet het graag. Je koppelt onbewust een positief gevoel aan het brokkenmerk.

Veel winkels maken hier tegenwoordig ook gebruik van. De bakker hoopt met zijn heerlijke geur van vers gebakken brood hetzelfde te bereiken. Hij wil zo namelijk de verkoop van brood stimuleren.

De toevoegingen in brokken bezitten echter stoffen die verboden zijn voor menselijke consumptie. Vitamines, mineralen en toevoegingen worden achteraf bijgevoegd omdat deze verloren gaan tijdens het verhittingsproces. Al deze toevoegingen worden op het laatste moment toegevoegd, ze zijn dus altijd kunstmatig en nooit natuurlijk.

Wil jij deze stoffen aan je hond of kat geven?

Als je mag kiezen, dan doe je dat liever niet toch?

“Nummer één reden waarom mensen brokken voeren is omdat de mens een verandering vervelend vindt in het leven, maar ook gemak en ze weten vaak niet beter. Veel mensen weten niet dat er een alternatief is en er heerst soms nog angst voor vers vlees”. Dierenarts Erwin van Gijtenbeek.

De kleine lettertjes

Er is geen fabrikant die de kleine lettertjes kan verbergen. Zij moeten aan een bepaalde wetgeving voldoen. Een analyse, de houdbaarheidsdatum en de ingrediëntenlijst zijn vastgelegd als verplichte vermeldingen. We moeten deze informatie over ‘samenstelling’ of ‘inhoudsstoffen’ dus wel kritisch willen lezen en beoordelen.

Helaas doen we dat bijna nooit.

Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst de achterkant van de verpakking van het voer bekeken?

Geen idee? Tijd geleden?

Dan wordt het hoog tijd om dit eens te doen. We vertrouwen er teveel op dat het wel goed zal zijn en dat de fabrikant het beste met ons voor heeft (zoals we soms in reclames zien).

Ingrediënten rangschikken

Er worden door fabrikanten veel handige trucjes toegepast bij het vermelden van de samenstelling van de ingrediënten.

De volgorde van de ingrediënten op de zak worden vermeld aan de hand waarvan er het meeste in zit. Wat op de eerste plek op de ingrediëntenlijst van de zak vermeld staat, daarvan zit er het meeste in. De eerste drie tot vijf ingrediënten zijn over het algemeen de meest zwaarwegende en dus de belangrijkste.

Als er 5% van een bepaald ingrediënt in het voer zit, dan mag het voer daar al naar vernoemd worden. Ik geef je een voorbeeld: in een bepaald voer zit maar 5% lam, dan mag het voer al naar lam genoemd worden, ondanks dat die andere 95% totaal geen lam bevat.

Ingrediënten splitsen

De fabrikant wil het duurste ingrediënt boven aan de ingrediëntenlijst hebben op de voerzak, namelijk ‘vlees’.

Alleen het vlees heeft in de verpakking qua inhoud niet het hoogste percentage om boven aan te kunnen staan op de ingrediëntenlijst.

Of toch wel…, met een handigheidje?

Een fabrikant kan de samenstelling van de ingrediëntenlijst opsplitsen zodat de ingrediënten zijn onderverdeeld. Stel je hebt de volgende 5 ingrediënten in een hondenbrok:

Gedroogd rundvlees(min 20%), gemalen rijst (min 20%), rijstzemelen, rijstgluten, rijstebloem.

Het rundvlees wordt vermeld als hoofdingrediënt. Zoals je ziet komt het percentage rundvlees op de ingrediëntenlijst te staan voordat het gedroogd werd. Je weet inmiddels dat de massa na het drogen met meer dan de helft afneemt. Het is dus niet 20% maar in werkelijkheid minder dan 10% rundvlees wat er in de brok verwerkt zit.

De overige vier ingrediënten zijn: gemalen rijst (min 20%), rijstzemelen, rijstgluten, rijstebloem.

Als je goed kijkt zie je dat deze vier ingrediënten allemaal onder de noemer rijst vallen. Dus als we deze ingrediënten bij elkaar zouden voegen onder de noemer rijst, dan wordt rijst het hoofdingrediënt.

In dat geval moet rijst boven aan de ingrediëntenlijst komen te staan…

Laat dat nou net niet de bedoeling zijn van de fabrikant!

Ik weet nu een beetje hoe en wat maar wat nu te voeren?

Wij hebben diverse merken met natuurlijke voeding in ons assortiment te verdelen in droge brokken, nat voeding (blikvoeding en maaltijdzakjes) en vers vlees. Brokken zijn nou eenmaal veel gemakkelijker te geven dan vers vlees maar de voordelen van vers vlees zijn veel groter. Natuurlijk kan er een ook een mix tussen brokken en vers vlees gemaakt worden. Wij zijn niet voor niets een specialist op huisdierengebied dus willen jou graag meer vertellen over de verschillende voedingen. Hieronder kan je een keuze maken tussen brokken en vlees voor meer informatie.

Droge brok

Krokante en geperste brokken.

Vers Vlees

Barf en KVV.

Blik voeding

Blikjes en zakjes.